Aldrig et kedeligt øjeblik når man arbejder med SEO! Det som er kaldt “det største Google SEO læk og et enestående indkig i hvorledes Google rangerer websites” har netop fundet sted. Op imod 2.500 siders kode har fundet vej til offentligheden via et læk. Som noget af det første stilles der naturligvis spørgsmålstegn ved validiteten af det fremlagte men der bred enighed om at det holder vand. Vedkommende som stod for lækket er trådt frem og eksperter i kodning siger god for troværdigheden. Det er ikke tale om et læk af en “insider” men kode i form af et API opdaget tilfældigt på Github af en SEO-kyndig. Google har netop kommenteret på lækket med udtalelsen
We would caution against making inaccurate assumptions about Search based on out-of-context, outdated, or incomplete information. (Kilde).
hvilket naturligvis understreger at man har fat i det rigtige.
Nogle er mere kritiske over lækket. Er det i virkeligheden et Google SEO læk eller en distraktion fra Googles side? Er der så meget nyt i det som vi ikke allerede vidste eller antog? Noget som nogen kritikere hæfter sig ved er årstallet 2019 som optræder flere steder i lækket. Er der således tale om noget forældet kode som ikke er i brug?
For at understrege at der er nok at forholde sig til i forvejen når man arbejder med søgemaskineoptimering så har jeg samlet en tidsrække hvor Google som altid forsøger at sætte fokus på det gode content og nedrangere det dårlige content. Samtidigt er der muligvis en “SEO revolution” på vej hvor Google forsøger at integrere AI i søgeresultaterne hvilket ikke helt går særligt godt så SEO lækket er ikke så heldigt timet lige nu hvor Google i forvejen står for skud!
Det er meget tidligt. SEO lækket er kun et par dage gammelt men jeg skal her forsøge at uddrage det væsentligste og påpege hvilke implikationer det KAN få for søgemaskineoptimering.
Google tidslinje
Sept. 2023 – Maj 2024
Sept. 2023
Google “helpful content” update
En stor opdatering som havde til hensigt at belønne / straffe websites med indhold af høj / lav kvalitet på parametre som graden af informationsværdi og evne til at kunne besvare spørgsmål – “helpful content”
Nov. 2023
November 2023 “reviews” opdatering
Mindre opdatering som særligt adresserede indhold omkring brugen af anmeldelser.
Maj 2024
Google SGE udrulles til test i 120 lande
Googles bud på integration af Google Gemini og AI i søgeresultater analogt med Bing Copilot. Læs mine overvejelser her.
Maj 2024
Google SEO leaks
Tusindvis af internt dokumentation af kode vedrørende Googles algoritme til rangering af websider lækkes.
Hvad har lækket afdækket og hvilken betydning får det for søgemaskineoptimering?
Lige nu skal man være ekstrem varsom med forhastede konklusioner. Det er meget tidligt i analysen af det frembragte. Nogle og Google selv påpeger som nævnt at der kan være tale om forældede informationer og under alle omstændigheder kan der ikke være tale om et fuldstændigt billede af Googles algoritme.
Det er også vigtigt at fastslå at det der er lækket og adgang til er et API i form af en række attributter der kommer i spil i en vægtning af websider. Men vi ved ikke hvorledes de attributter intern vægtes. Tæller gode links mere end godt indhold for nu at sætte det på spidsen? Vi ved heller om der er nøgleværdier i de attributter der eksempelvis udløser en derangering eller belønning. Bliver content med 800 ord belønnet frem for content med 500 ord? Vi aner det ikke. Hele API’et kan i øvrigt tilgås her hvis man ønsker at studere det nærmere.
1. En generel oplevelse er at Google ikke nødvendigvis bruger de samme faktorer til rangering som vi antager. Det kan dog næppe komme som en overraskelse.
2. Der er ingen “smoking gun” eller lavt hængende frugter. SEO er stadigvæk en “kontaktsport” hvor der skal arbejdes på mange onsite og offsite opgaver. Skal man pege på noget kontroversielt må det blive pkt. 3
3. Klikdata i serps HAR betydning, dvs. Google måler på hvilke søgeresultater der klikkes på. Det er intuitivt forståelse og logisk men ikke noget Google har meldt ud. Systemet kaldes NavBoost. Google læner sig op af data fra Chrome browseren til yderligere at analysere adfærd på et website. Det viden har som nævnt altid være en antagelse men hvordan det konkret har været skruet sammen har været uklart. Vægtningen af dette element er også uklart men klart noget jeg vil opprioritere.
4. Der er indsigt i hvorledes organiske sitelinks udvælges. De affødes særligt af viden fundet i pkt. 3 hvor Google studerer de mest populære sider.
5. Der synes at være et autoritetsscore lignende den gamle PageRank størrelse. Noget som Google har afvist.
Dette er ikke det eneste og mere vil sikkert dukke op. Påfaldende er det at AI ikke er nævnt. Det skyldes naturligvis at den afdækkede kode har et par år på bagen men også at der noget der skal tages i betragtning i arbejdet med søgemaskineoptimering om end det næppe ændrer på hovedklusionerne. Har i en SEO udfordring og er forvirret omkring mulighederne og om der overhovedet er et potentiale for jeres website så kigger jeg gerne uforpligtende på det. Kontakt mig her.